نظریه ارزش کار Labour theory of value
نظریه ارزش کار ایده ای است که آدام اسمیت به آن اشاره کرد و کارل مارکس نیز از آن حمایت کرد. مطابق این نظریه ارزش یک کالا به زحمتی که برای آن گذاشته می شود بستگی دارد. اما مشکل این است که ارزش یک کالا نیز به تقاضا برای آن نیز بستگی دارد. به عنوان مثال ممکن است یک نیروی کار تلاش زیادی برای مونتاژ یک مدل از برج ایفل از مدادهای قدیمی انجام دهد، اما اگر کسی مایل به خرید آن نباشد، ارزش بازار کمی خواهد داشت. همین مساله در خصوص آثار هنری نیز قابل طرح است و قیمتی که برای آن پرداخت میشود بسیار بیشتر از زحمتی است که برای آن کشیده میشود.
برخی از تحلیلگران نظریه ارزش کار را به تمامی تجربیات و ساعات آموزش شخص نیز ربط میدهند. یک داستان جالب در این خصوص این است:
دستگاه یک کارخانه پارچه بافی خراب میشود. صاحب کارخانه یک استادکار تعمیر را فرا میخواند تا دستگاه را تعمیر کند. استاد پس از یک ربع بررسی با یک گچ روی بخشی از دستگاه یک ضربدر می زند و با چکش چند ضربه به آن محل از دستگاه میزند. دستگاه درست شده و شروع به کار میکند. استادکار فاکتوری به مبلغ 1500 دلار برای صاحب کارخانه میفرستد و صاحب کارخانه با دیدن فاکتور عصبانی میشود و میگوید مگر چه زحمتی کشیدی و از استادکار میخواهد که ریز جزییات هزینه را بنویسد. استادکار فاکتور را اینگونه اصلاح میکند:
۱- قیمت گچ نیم دلار
2- قیمت ضربه چکش نیم دلار
3- قیمت سالها تجربه که بدانم کجا ضربه بزنیم 1499 دلار
درباره سامان پاینده پور
من سامان پاینده پور دانش آموخته اقتصاد هستم و بیش از 20 سال در حوزه های مختلف مالی و بانکی تجربه دارم و تاکنون بیش از 100 دوره آموزشی در حوزه های مختلف مالی از جمله تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، ابزارهای مالی، روشهای تآمین مالی و ... در آموزشگاههای مختلف و بانکهای مختلف ماننده گروه مالی شریف برگزار کرده ام. مجوز سازمان برنامه و بودجه برای آموزش به کارکنان دولت را دارا هستم
نوشتههای بیشتر از سامان پاینده پور
1 دیدگاه
اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.