بازی با جمع صفر Zero-sum game
در یک بازی با جمع صفر، مجموع سود و زیان تمام بازیکنان همیشه ثابت و برابر با صفر است. به عبارت دیگر، هر آنچه یک بازیکن به دست میآورد، به ضرر بازیکن دیگر تمام میشود. در این نوع بازیها، نفع یک طرف، به ضرر طرف دیگر است. (برای اطلاع از تئوری بازیها این مقاله را مطالعه فرمایید)
انواع بازی با جمع صفر
بازیهای با جمع صفر را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
*بازیهای با جمع صفر مطلق: در این نوع بازیها، برد یک طرف به معنای باخت کامل طرف دیگر است. مانند شطرنج، تخته نرد، دوز، انواع قمار. و شرطبندی
*بازیهای با جمع صفر نسبی: در این نوع بازیها، برد یک طرف به معنای باخت کامل طرف دیگر نیست، اما باز هم مجموع سود و زیان تمام بازیکنان صفر است. مثالهایی از این نوع بازیها شامل مذاکره بر سر قیمت و رقابت در بازار میباشند.
کاربردهای بازی با جمع صفر
مفهوم بازی با جمع صفر در زمینههای مختلفی از جمله اقتصاد، سیاست و روابط بینالملل کاربرد دارد.
*اقتصاد: در علم اقتصاد، از مفهوم بازی با جمع صفر برای مدلسازی تعاملات بین شرکتها در بازار استفاده میشود.
*سیاست: در علوم سیاسی، از مفهوم بازی با جمع صفر برای تحلیل رقابت بین احزاب سیاسی و کشورها استفاده میشود.
*روابط بینالملل: در روابط بینالملل، از مفهوم بازی با جمع صفر برای تحلیل روابط بین قدرتهای بزرگ و کشورها استفاده میشود.
نتیجهگیری
بازی با جمع صفر نوعی تعامل است که در آن، برد یک طرف به معنای باخت طرف دیگر است. این مفهوم در زمینههای مختلفی از جمله اقتصاد، سیاست و روابط بینالملل کاربرد دارد. برای آشنایی یک نمونه از بازی با جمع صفر این مقاله را مطالعه فرمایید.
درباره سامان پاینده پور
من سامان پاینده پور دانش آموخته اقتصاد هستم و بیش از 20 سال در حوزه های مختلف مالی و بانکی تجربه دارم و تاکنون بیش از 100 دوره آموزشی در حوزه های مختلف مالی از جمله تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، ابزارهای مالی، روشهای تآمین مالی و ... در آموزشگاههای مختلف و بانکهای مختلف ماننده گروه مالی شریف برگزار کرده ام. مجوز سازمان برنامه و بودجه برای آموزش به کارکنان دولت را دارا هستم
نوشتههای بیشتر از سامان پاینده پور
1 دیدگاه
اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.